donderdag 1 november 2012

Wetenschapsdag

Jaarlijks organiseert de Universiteit Leiden op uiteenlopende faculteiten de Wetenschapsdag, altijd op een zondag in de herfstvakantie. Kinderen vanaf ongeveer een jaar of zes kunnen dan op een speelse manier kennismaken met diverse wetenschappelijke disciplines. Alles is gratis toegankelijk, al moet je soms wel even op je beurt wachten. Ik vind dit zo'n leuk initiatief! Inmiddels ben ik er al met verschillende oppaskindjes geweest, en ook dit jaar lieten we ons weer inwijden in de wondere wereld van de wetenschap, ditmaal samen met ons twaalfjarige logeetje.

Hoewel het aanbod dit jaar wat was uitgekleed (geen zaal vol met proefjes, zonnecellenauto's en stikstofdemonstraties meer in het Gorlaeuslab), was er gelukkig nog genoeg te beleven. In het LUMC konden de kinderen van alles te weten komen over geneeskunde, in de Hortus over biologie en in de Sterrewacht waren zowel natuurkunde, wiskunde, sterrenkunde als geschiedenis en antropologie vertegenwoordigd. Hier was gelukkig nog wel een fijn ouderwets proefje te doen: Slimey maken door zelf lekker allerlei chemische goedjes bij elkaar te gooien. 

Omdat de Sterrewacht het meest diverse programma en bovendien dit proefje boodt (én natuurlijk omdat sterren cool zijn), begaven we ons daar maar naartoe. De ouder-en-kind-lezingen, het Griekse vazen beschilderen en Chinese rituelen naspelen lieten we voor wat het was... wij gingen voor de 'hardcore exacte wetenschap'. Hieronder nog maar weer eens een fotoverslagje.
 Zo'n schattig gezicht: die kinderen in hun labjasjes

 
Puzzelen met het menselijk skelet

 De puzzels van Vierkant voor Wiskunde waren favoriet bij onze logee én bij Beer

Fijne geometrische bouwwerkjes maken

 Even naar het bezoekerscentrum van de Sterrewacht

Door een oude sterrenkijker kijken

algen bestuderen onder de microscoop

vleesetende planten in de Hortus, griezelig hoor...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten