dinsdag 24 mei 2011

Gent

Een tijdje niet geblogd, want we waren een paar daagjes naar het wonderschone Gent in België. Daarna kostte het vervolgens veel energie om weer in het normale ritme te komen en moest ik afgelopen weekend ook nog vrijwilligeren op het hier eerder besproken symposium. Vandaar dat ik nu pas toe kom aan het vertellen van onze Gentse avonturen. Dit weekendje weg kreeg ik nog van Beer als verjaardagscadeau. Het waren heerlijke dagen waarin we cultuur snoven, originele winkeltjes bezochten en in cafeetjes met een persoonlijk tintje belandden. We genoten met volle teugen.


Op advies van een collega bezochten we de Sint Baafskerk met het prachtige Lam Gods, een veelluik dat is geschilderd door de gebroeders Van Eyk. Sowieso is de St. Baafskerk een prachtige kerk. Bij het Lam Gods hoorde ook een uitgebreide audiotour, waarbij we van alles te horen kregen over wie er (vermoedelijk) op het schilderij staan afgebeeld. Helaas mochten we er geen foto's van maken, dus die ontbreken in de collages die je hier ziet. Ook bezochten we het S.M.A.K.: het stedelijk museum voor actuele kunst. Daar hadden we ons erg veel van voorgesteld, maar dat viel helaas wat tegen. Op aanraden van weer een andere collega bezochten we ook het Museum Dr. Guislain, een museum over de geschiedenis van de psychiatrie, met - en daar kwamen we vooral voor - een grote collectie 'outsiderkunst'. Dit zijn kunstwerken die zijn gemaakt door mensen met grotere of kleinere psychiatrische problemen. Een aantal kunstwerken die we hier zagen, vonden we eigenlijk kunstzinniger en fantasierijker dan wat we in het S.M.A.K. hadden gezien.


In Gent kun je ook uitstekend winkelen. Er zijn aardig wat hippe winkeltjes met leuke interieurspulletjes, retro frutsels, vrolijke kleding et cetera. Ook zeer de moeite waard was het Poëziecentrum. Dit is niet alleen een winkel met dichtbundels, poëziekaarten, -kussenslopen, -T-shirts en dergelijke, maar ook een plek waar diverse activiteiten rondom poëzie worden gehouden, zoals bijvoorbeeld lunchbijeenkomsten met gedichten.  Met dank aan het boekje 100% Gent bleef geen snuisterijenwinkeltje veilig voor ons.


Dankzij mijn Gentse vriendinnetje, dat ons één van de dagen mee op sleeptouw nam, maakten we kennis met twee heel persoonlijke en knusse cafeetjes in de uitgaansbuurt Patershol. Café 't Velootje stond vol met oude fietsen en andere rommel, waardoor er amper plaats was voor de gasten. We genoten er van de folkmuziek en het authentieke karakter van het café. Daarna trokken we voor ietsje meer comfort naar Rococo, waar alleen kaarslicht brandt en je gewoon zomaar op de piano mag spelen als je daar zin in hebt. Zelf hadden we ook nog het retro ingerichte 'Pink Flamingo's' ontdekt, waar een gezellige sfeer hing en lekkere cocktails werden geshaked.

Zoals bij elke vakantie blijven er altijd nog wel dingen liggen die je nog had willen doen. Niettemin hebben we genoten en hopelijk krijgen jullie daar iets van mee bij het kijken naar de fotocollages.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten