vrijdag 18 november 2011

Deze week zag ik... Dood van een handelsreiziger

Meestal ben ik degene die het initiatief neemt als het gaat om theaterbezoek, maar ons uitstapje van gisteren was Beers idee. Hij had een kortingbon gezien voor deze voorstelling, opgevoerd door het Rotheater. Ruim een week geleden vroeg hij ineens of ik mee wou. Ik had nooit gedacht dat hij op zo'n korte termijn nog kaartjes kon krijgen, maar we hadden supergoede plaatsen. Ik voelde me echt mee uit genomen, zo romantisch!

foto: Leo van Velzen

De voorstelling was erg mooi en indrukwekkend. Ik had me een veel stijver stuk voorgesteld, afgaande op fragmenten van vroeger die ik wel eens op tv had gezien. Maar in dit mooie, geabstraheerde decor, met speelse ballonnen en subtiele muziekjes, leek 'Dood van een handelsreiziger' geen stijf repertoirestuk, maar bijna experimenteel. Dat beviel me erg, en het universele van het verhaal bleef goed overeind: een man die vlucht in zijn dromen komt zichzelf keihard tegen in de werkelijkheid. Hij heeft zijn zoon met dromen willen opvoeden in de hoop dat hij wél wat zou gaan voorstellen. En kun je hem dat eigenlijk kwalijk nemen? Doen niet alle ouders dat tot op zekere hoogte?
Het feit dat wij eigenlijk niet konden achterhalen of de tekst nu geactualiseerd was of niet, geeft al aan dat het Rotheater er uitstekend in is geslaagd om van dit stuk uit 1949 een hedendaagse of misschien wel tijdloze vertaling te maken.


Na afloop maakte Beer deze foto in de foyer. IJzersterke quote:
Deze week zag ik is een initiatief van Daan en Roos.


4 opmerkingen:

 1. Goede plaatsen = zeker romantisch, lekker opgenomen worden in het verhaal. En dat met korting, een echt Hollandse vent, die Beer van je :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Genieten, genieten!!!
  Nu lekker na-genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn dat je zo genoten hebt! Altijd prettig om mee uit genomen te worden en als het stuk dan ook nog zo mooi is, is het helemaal genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die quote is ijzersterk! En zo is het maar net. Fijn dat jullie zo genoten hebben van de voorstelling!

  Gr Mir

  BeantwoordenVerwijderen