donderdag 29 december 2011

Vegetarische erwtensoep

We willen nog altijd iets met de soepblikken van Warhol in onze keuken, maar we zijn er nog niet helemaal uit wat. Deze kaart gaf ik Beer voor ons één jaar samenwonen. Leuk omdat-ie geïnspireerd is op die Warhol-blikken en omdat liefde altijd een belangrijk ingrediënt is van alles (en van alles wat ik kook ;-)). Ik vond 't daarom wel een toepasselijk kaartje voor bij dit soeprecept.


Behalve de liefde heb je verder nodig:

2 liter water
500 gram spliterwten
1 knolselderij
1 winterpeen
1 prei
ongeveer een halve bleekselderij
1 flinke ui (of 2 sjalotjes zoals op de foto)
laurierblaadjes


Hiermee kun je een pan soep bereiden voor 6 tot 8 personen.

Je begint met alles in kleine stukjes te snijden. Met name bij het 'slachten' van een knolselderij is een keukenmachine een erg prettig gereedschap, maar ook bij de andere groenten is dit erg handig. Mocht je alles op ambachtelijke wijze zelf willen/moeten snijden, dan ziet dat er ongeveer zo uit:


Vervolgens breng je 2 liter water aan de kook en doe de spliterwten erbij. Schep af en toe het schuim van de soep en roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. Zoals je ziet, kwam ik er in deze fase achter dat dit bij lange na niet in die pittoreske oud-Hollandse pan ging passen. Snel de grote pan van schoonmama paraat...  


Voeg het laurierblad toe en vervolgens de groenten: degene die het langste tijd nodig heeft om gaar te worden eerst, dus: eerst knolselderij en wortel, dan bleekselderij, prei en ui. Blijf regelmatig roeren en het schuim in de gaten houden, laat de soep 30 minuten pruttelen. Deze is klaar als hij mooi ingedikt is (ondoorzichtig is geworden) en de groenten gaar zijn.


Als variant op het traditionele roggebrood met spek, serveer ik bij de erwtensoep sneetjes roggebrood met kaas. Je kunt hier bijvoorbeeld geitenkaas of rookkaas voor gebruiken om het wat bijzonderder te maken.


Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten