zaterdag 11 augustus 2012

Pleinvrees

We moesten naar een winkelcentrum waar we nooit komen, maar wat eigenlijk hooguit een kwartiertje fietsen bij ons vandaan is. Eenmaal aangekomen belden we op het afgesproken tijdstip een vooraf opgegeven telefoonnummer en toetsten we een code in, die we bij onze aanmelding hadden doorgekregen. Wat zou er gaan gebeuren?

Op pleinen waar een diversiteit aan mensen samenkomt en 'de ontmoeting in de lucht hangt', speelt OMSK momenteel de voorstelling Pleinvrees van theatermaakster Lotte van den Berg. Pleinvrees is een aanklacht tegen de afbraak van het sociale stelsel. Een nogal links thema en dus met name interessant voor een bepaald soort theaterliefhebbers, dacht ik. Het sterke van Pleinvrees bleek echter dat ook nietsvermoedende passanten in het stuk betrokken werden.

Voor voorbijgangers die er het fijne van willen weten...
Aan de telefoon horen we een monologue intérieur van een al wat oudere man. Net als ik na tien minuten Beer wil aankijken van 'Is dit het nou? Zullen we maar weer gaan?', merken we een verwarde man op het plein op, het hoofdpersonage van de voorstelling. Gekleed in trainingspak en teenslippers zoekt de eenzame man aansluiting bij de toeschouwers (te herkennen aan hun telefoon) en willekeurige bezoekers van het winkelcentrum. Gaandeweg werd zijn spel steeds groter en het was vooral een genot om de reacties te zien wanneer hij nietsvermoedende winkelcentrumbezoekers aansprak. Een jong Marokkaans gezin, een groepje verveelde pubermeisjes en een echtpaar met volle winkelwagen werden op deze manier voor ons ook personages. 

Ik kon niet echt meevoelen met de eenzaamheid van de man, daarvoor ging het niet diep genoeg en was de gimmick van het bellen meer een barrière dan een hulpmiddel. Het maakte me weliswaar betrokkener bij het stuk op zich, maar met het personage kwam ik niet in contact. Wél voelde ik mee met de pubers, die daar waarschijnlijk dagelijks zitten te chillen en nu zomaar in dit stuk betrokken werden. Is dat die ontmoeting, die er in de lucht zou hangen?

Wil je ook naar Pleinvrees van OMSK? De voorstelling is onder meer nog te zien in Groningen, Amersfoort, Rotterdam en Amsterdam. Aanmelden is gratis en kan via deze link (hier vind je ook meer info en de volledige speellijst).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten