maandag 3 september 2012

Home Sweet Home #16


Toen ik jaren geleden deze prachtige schaal zag in dé toenmalige Haagse fantasywinkel, was ik meteen verkocht. Als middelbare scholier had ik niet zomaar even geld om hem te kopen, maar gelukkig kreeg ik hem voor mijn achttiende verjaardag. Na jaren op mijn studentenkamertje te hebben gestaan, komt hij pas écht goed tot zijn recht in onze woonkamer, op de salontafel.

Deze 'Leaf Man' is een interpretatie van 'The Green Man',  een oude Keltische figuur die werd gebruikt om boze geesten te weren. Ook in andere culturen kun je hem tegenkomen. In sommige natuurreligies wordt hij gezien als het archetype van de productieve mannelijke energie van de aarde en metgezel van Moeder Natuur. Hoewel het dus vooral een soort wicca-figuur is, kun je hem ook als versiering in kerken tegenkomen. Zelfs in Egypte kennen ze een soort Green Man, daar zou hij een bemiddelaar zijn tussen de fysieke wereld en de wereld van de verbeelding.

Ach, voor mij is het vooral een mooie voorstelling van de kracht van de natuur en daarom hebben we schelpen en mineralen in de schaal gelegd: kleine natuurschatten die nooit hun schoonheid verliezen (in tegenstelling tot bijvoorbeeld een bos bloemen: ook prachtig, maar je hebt er altijd maar zo kort plezier van). De schaal is nog altijd mijn grote trots!


 

Home Sweet Home is een initiatief van BarbaraMama. Klik hier voor de andere deelnemers.


3 opmerkingen: