maandag 11 juli 2011

Over het IJ

Zolang het nog bestaat, gaan we, hebben we afgesproken. Telkens lijkt de toekomst van het locatietheaterfestival in Amsterdam-Noord onzeker, maar gelukkig konden we er ook dit jaar weer van genieten. Ik leerde het Over het IJ-festival kennen door mijn recensiewerkzaamheden, en na mijn verhalen (en recensies?) werd ook Beer enthousiast. Sindsdien wil hij elk jaar mee. De meest bijzondere voorstellingen hebben we gezien: theater in de bomen van een park ergens in Amsterdam-Noord; Roos van Geffen die haar publiek in een houten kijkkast contronteerde met diverse acteurs en vooral met zichzelf; Boukje Schweigmann die met haar dansers een sierlijke strijd durfde aan te gaan met drie grote wieken; theater op de Greenpeaceboot over het leven onder water... zo kan ik nog wel even doorgaan.
 
Ook dit jaar was er weer genoeg te genieten. Het contrast van het strakke, industriële karakter van de NSDM-werf en de dynamische, fantasierijke voorstellingen is op zich al interessant. Dat bleek maar weer tijdens de voorstelling 'Mensch' van Anoukvandijk.dc: prachtige, veelzijdige dans in een enorme, robuuste loods. Dit stuk was ook op Oerol (Terschelling) te zien in een natuurversie, maar dit was de stadsversie die we zagen. Een voorstelling over verbinden en buitensluiten, waarin duidelijk wordt dat iedereen de buitenstaander kan zijn.


Elk jaar doen wij ons best om wat aardige plaatjes te schieten van de festivalsfeer en eventuele theatrale acts. Het liefst zou je natuurlijk tijdens de voorstellingen zelf fotograferen, maar dat is helaas niet de bedoeling. Zo missen jullie het mooiste en moeten jullie het met onze kiekjes doen (voor wie het nog niet wist: als je op de foto's klikt, krijg je ze groter te zien), die eigenlijk de sfeer niet goed weergeven. Maar ja, tot en met 17 juli kun je natuurlijk ook zelf even een bezoekje aan Over het IJ brengen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten