donderdag 5 januari 2012

Scheiden

Jullie waren toch niet geschokken, hè? Dit stukje gaat namelijk over het scheiden van afval!

Vandaag was ik bij mijn ouders en die zijn sinds enige tijd tamelijk fanatiek bezig met het scheiden van plastic en ander afval. Volgens mij is het erg lastig om plastic afval 'apart' te houden, want als je ook al glas, gft en papier scheidt, hou je vanzelf al vrijwel alleen maar plastic over. Ze zullen dus tegenwoordig wel erg lang met een gewone vuilniszak doen.

In onze gemeente is bij mijn weten nog geen apart verzamelpunt voor plastic. Gelukkig maar, want ik ben dus nog niet helemaal overtuigd van het nut ervan (vanwege het bovenstaande). Sinds we in onze flat wonen, met glas- en papierbakken direct voor de deur, is het een superkleine moeite om papier te scheiden. Bovendien houden we daardoor ons gewone huisafval beperkt, waardoor onze vuilniszakken netjes in de - onzes inziens te kleine - stortkoker passen. Tot zover de burgerlijke gehoorzaamheid.

Van groenafval scheiden zie ik ook maar beperkt het nut in. Het kan best dat het groenafval gerecycled kan worden, dat een berg met uitsluitend groenafval makkelijker verwerkt kan worden etc. Maar! Ik heb ook eens gehoord dat 'regulier' afval veel sneller verteert wanneer er allerlei schillen en groen tussenzit. En dat als dit ontbreekt, het overige afval zelfs veel moeilijker te vernietigen is. Daarom scheidt ik géén gft-afval en ben ik zelfs van mening dat ik daar beter aan doe. Maar het is erg lief van mijn ouders dat ze alles zo netjes scheiden. Volgens mijn moeder doen ze dat omdat ík altijd zo milieubewust bezig ben. ;-) 

1 opmerking:

  1. Meestal zijn volwassen kinderen hun ouders een stap voor maar bij deze een pluim voor jouw ouders. Laat je inspireren, er valt naast papier en glas namelijk nog een heleboel te scheiden. Bv melk/sap-pakken mogen niet bij papier als plastic, net als piepschuim. Het mooiste is als alles weer grondstof kan worden. 'Regulier' afval verteert heel heel erg langzaam, met of zonder schillen.

    BeantwoordenVerwijderen