zondag 1 januari 2012

Voornemen

Goede voornemens maken voor het nieuwe jaar vind ik eigenlijk hypocriet. Hoeveel mensen die op nieuwjaarsdag bijvoorbeeld besluiten te stoppen met roken, snoepen of weet ik veel wat, houden zoiets nog geen week vol? En waarom moet zoiets aan het begin van het jaar? Mijns inziens is iedere dag weer een nieuwe kans om een beter mens te worden (dit klinkt wat beladen, maar alle kleine beetjes kunnen daarbij helpen ;-)). 

Toch schijnt het nut te hebben om goede voornemens te maken, met name wanneer je die voor jezelf positief formuleert. Dus niet: 'stoppen met...' of 'niet meer...', maar bijvoorbeeld 'gezond eten', 'meer bewegen' of 'positief denken'.  En dan liefst nog even bij jezelf nagaan hoe je dat dan concreet kunt gaan doen. Je vormt dan een ideaal om naartoe te werken, een gedachtebeeld dat je je telkens voor de geest kunt halen als je merkt dat je minder bewust leeft dan je wilt. Het begin van een nieuw jaar kan een goed aanknopingspunt zijn om daar even voor te gaan zitten, maar in theorie zou je dit ook op elk ander moment in het jaar kunnen doen. 

Soms sta je er niet eens bij stil dat je goede voornemens maakt, of dat nu op nieuwjaarsdag is of niet. Zo heb ik vandaag mijn nieuwe (overigens al maanden geleden gekregen) agenda ingewijd en onbewust heb ik daar netter in geschreven dan normaal. Zo'n maagdelijke agenda, daar ga je toch niet meteen in kladderen. Zal ik het volhouden om er het hele jaar zo netjes in te blijven schrijven? Op de eerste 'notitiepagina' maakte ik een lijstje met dingen die nog in huis moeten gebeuren, gewoon om daar voor onszelf zicht op te hebben. Het leek me handig om dat niet zomaar op een los stukje papier te schrijven. Doordat het nu zo pontificaal voorin mijn agenda staat, lijkt het alsof die dingen heel veel gewicht hebben. Maar dat is juist niet zo, voornemens waar je je écht met je hart mee wilt verbinden, hoef je niet op een papiertje te schrijven. 


Ik wens iedereen een fantastisch 2012, en veel succes met de goede voornemens - als je die hebt. 

3 opmerkingen:

  1. Fijn hè, zo'n maagdelijk witte agenda. De eerste woorden die ik daarin schrijf zijn ook altijd heel netjes.
    Een heel goed jaar voor jullie!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik ben ook niet zo goed in de goede voornemens maar heb mezelf meer voorgenomen( oeps ?) om aan het eind van het jaar juist terug te kijken op het afgelopen jaar naar wat er allemaal gelukt is en wat voor mooie/goede dingen ik allemaal voor elkaar heb gekregen!
    happy new year!

    BeantwoordenVerwijderen