zaterdag 31 maart 2012

Courgette-wortelmuffins

Voor een high tea met vriendinnen maakte ik onlangs deze courgette-wortelmuffins. Hoe feestelijk en lekker zo'n high tea ook is, als er alleen maar zoetigheid is, wordt het te veel van het goede. Door de groente en noten zijn deze muffins best gezond en door de kaneel combineren ze goed met de zoetigheid op tafel.

Voor 12 muffins heb je nodig: 

-  250 gram zelfrijzend bakmeel
- 150 gram geraspte wortel
- 1 courgette
- 60 gehakte pecannoten
- 2 eieren
- 2,5 dl. melk
- 100 gram boter
-  een snufje zout
- 1 theelepel kaneel
- een halve theelepel nootmuskaat
 
 Op de foto ziet u in een bakje het reeds geraspte wortelrasp. In ben in principe niet zo van de voorgesneden groenten, maar als je geen keukenmachine hebt, is dat soms toch best handig. Het noten hakken moet je dan toch nog altijd handmatig doen. Dan is 60 gram toch best veel...
Courgettes raspen is gelukkig heel eenvoudig met deze mooie rasp van Pylones.
Wanneer de courgette en wortel geraspt zijn en de noten gehakt, mix je deze in een kom met het zelfrijzend bakmeel, het zout, de kaneel en nootmuskaat. Roer alles goed door elkaar. 
Smelt de boter op een zacht vuurtje.
Klop daarna in een aparte kom de gesmolten boter, melk en eieren door elkaar.
Maak een kuiltje in het midden van het meel-groentemengsel. Voeg het eiermengsel in één keer toe. Meng snel met een vork of spatel tot alle ingrediënten net vochtig zijn (niet te lang mengen).
Verwarm de oven voor op 210 graden Celsius. Vet een muffinbakvorm in en vul vervolgens de vorm met het beslag.
Na ongeveer dertig minuten zijn de muffins gaar. Maak ze los met een mes en laat ze nog 2 minuten in de vorm staan. Daarna laten afkoelen op een rooster. De muffins op de foto zijn een beetje ingezakt (maar smaakten er niet minder om). Tips om dit te voorkomen zijn welkom!

2 opmerkingen:

  1. Wellicht dat je vulling te nat is? Courgette bevat ontzettend veel vocht, wat je er na het raspen grotendeels uit kan knijpen. Maar ik weet niet zeker of het daar aan ligt. Misschien moet je ze ook iets langer bakken, of laat ze afkoelen in de oven, met de deur (half) open, dat werkt ook goed bij soezen. Ach ja, zomaar wat suggesties, wellicht helpt het.

    En als je geen zin hebt om noten te hakken gooi je ze gewoon in een boterhamzakje (of een ander plastic zakje) en sla je er een paar keer met een pan op.

    Ben erg benieuwd hoe ze smaken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor de tips! Ik geef je wel een seintje als ik het weer ga proberen. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen