zaterdag 24 november 2012

Daar wordt aan de deur geklopt

Helaas zat er niets in Beer zijn schoenen... maar het is wél weer tijd voor iets moois in onze cd-speler (ja mensen, wij zijn heel ouderwets en wij draaien nog cd's). Via Beers ouders ontdekten we het Hemony Ensemble, een muziekgezelschap dat zich heeft gespecialiseerd in Nederlandse muziek uit de late Middeleeuwen en vroege Renaissance. Het Hemony Ensemble heeft een sfeervolle cd gemaakt met Sinterklaasliedjes uit die periode, die wij met veel plezier draaien. 

Op de cd staan bekende en minder bekende liedjes, begeleid op oude instrumenten zoals bijvoorbeeld een klavecimbel. Hier en daar zijn er knipoogjes naar de moderne versies van die Sinterklaasliedjes. Ook is er aandacht voor de oorsprong van sommige van deze liedjes: hoe zit het immers met dat muziekstuk van Mozart dat toch wel erg op 'Zie ginds komt de stoomboot' lijkt? 

Hoewel ik ook nog altijd mijn cassettebandje (jawel, het kan nóg ouderwetser!) van de Leidse Sleuteltjes koester, luister ik graag naar deze cd. Met die oude muziekinstrumenten en soms geheel instrumentale nummers is dit wat subtieler dan zo'n kinderkoor. Het is ook verrassend om die bekende melodieën in een - voor ons - nieuw (maar in feite dus oud) jasje te horen en zo hebben we op een volwassen manier toch een fijne Sinterklaassfeer in huis.   

1 opmerking: